Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ‘ın açıklamaları şu şekilde: “2017 yılı Cumartesi günü uğurladığımız Oruçreis’in filomuza katıldığı tarih. Kendi imkanlarımızla arama, gidilemeyen bölgelerde petrol ve doğal gaz arama, örneğin Karadeniz aramaları, Şırnak keşfi, daha önce gidilmemiş türlü vesilelerle gidilemeyen yerlerde biz petrol ve doğal gaz aradık. Tam pandeminin ortasında 2020 yılının Ağustos ayında Karadeniz’de doğal gaz keşfimiz gerçekleşti. Sonuçlarını yavaş yavaş görmeye başladığımız bir sürece girdik.
Türkiye’nin 2016 yılında günlük petrol üretimi sadece 49 bin varildi. Bugün bu rakam 110 bin varillere gelmiş durumda.
Bugün gelinene noktada Karadeniz gazında bizim üretimimiz 6 milyon metreküpü geçti. Kasım ayı aralık gibi 7.5 milyon metreküp üretim ve ilk fazla hedeflendiğimiz 10 milyon metreküp üretimi 2025 yılının ilk çeyreğinde ulaşmış olacağız.
Konutlarda meskenlerdeki talebin artacağını öngörüyoruz. Karadeniz’deki üretimimizi artırmamız lazım. Çanakkale’de şu anda aktivasyon çalışmaları ve yenileme çalışmaları devam eden yüzer platformumuz var. 2026 yılında Karadeniz’deki üretimimiz 20 milyon metreküp güne çıkaracağız. O da yine yoğun arama ve üretim stratejimizin önemli bir parçası.
Bizim elbette ki Türkiye’de aranmamış coğrafyaları aramamız lazım. Orada üretmemiz lazım. Türkiye’nin 2 milyon varili bulan günlük doğal gaz ve petrol ihtiyacını tümüyle kendi ülkemizden karşılayamayabiliriz. Türkiye mutlaka farklı coğrafyalarda petrol, doğal gaz aramalarında ortak olarak bulunması lazım.
‘BİZİM İÇİN TARİHİ BİR DÖNEMİ AÇIYOR’
Irak’ta çok daha farklı projelerin içerisinde olmak, Kuzey Irak’ta 3 petrol sahasında ortaklığımız var. Basra’da daha aktif olmak istiyoruz. Libya denizlerinde daha aktif olmak istiyoruz. Farklı coğrafyalarda arayışımız devam ediyor. Somali denizindeki arama bizim için tarihi bir dönemi açıyor. Kendi gemilerimizle arama yapabilir bir ülke haline geldik.
Çok kısa bir süre içerisinde 2016’dan bugüne kadar Türkiye stratejisini değiştirdi. Kendi imkanlarını geliştirmek suretiyle bu noktaya geldi.”