Milyonlarca memur ve emekli vatandaşın gözleri, 3 Temmuz’da açıklanacak olan haziran ayı enflasyon rakamlarına çevrildi. Bu tarihte açıklanacak enflasyon verileriyle, memur ve emeklilerin yılın ikinci yarısında alacakları zam oranları netleşecek.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, yılın ilk beş ayında Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) %22.72 oranında arttı. Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcı Anketi’ne göre, haziran ayında enflasyonun %2.52 olması bekleniyor. Bu tahmin gerçekleşirse, altı aylık enflasyon %25.81’e yükselecek ve emekliler bu oranda zam alacak. Finansal Kurumlar Birliği’nin anketine göre ise haziran enflasyonunun %3.17 olarak açıklanması bekleniyor. Bu durumda altı aylık enflasyon %26.61 olacak.
Emekli maaşları, altı aylık enflasyon oranında zamlanacak. Örneğin, Merkez Bankası’nın tahmini gerçekleşirse, kök maaşı 10 bin lira olan bir emeklinin maaşı 12 bin 581 lira olacak. Finansal Kurumlar Birliği tahmini gerçekleşirse, aynı maaş 12 bin 661 lira olacak.
Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkının toplamı üzerinden hesaplanıyor. Yılın ilk altı ayında %15 toplu sözleşme zammı alan memurlar, enflasyon farkı olarak altı aylık enflasyonun %15’i aşan bölümünü alacak. Ayrıca, ikinci altı ay için %10’luk bir zam hakkına sahipler.
Haziran enflasyonu %2.52 olarak açıklanırsa, memur ve memur emeklileri %20.35 kümülatif zam alacak. En düşük emekli maaşı 32 bin 861 liradan 39 bin 548 liraya, en düşük memur emekli maaşı ise 17 bin 739 liraya yükselecek. Finansal Kurumlar Birliği’nin tahmini gerçekleşirse, zam oranı %21.11 olacak. Bu durumda, üniversite mezunu bir memurun maaşı 34 bin 235 liradan 41 bin 202 liraya çıkacak.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrette herhangi bir artış olmayacağını, amaçlarının kalıcı refahı sağlamak olduğunu belirtti. Emekliye enflasyon farkının haricinde bir refah payı verilmesinin şu an gündemde olmadığını ifade etti.